EXCALIBUR - 3.8.
Nejvýkonnější filtr, odstraní 99,9 % bakterií a cystNejvýkonnější filtr, odstraní 99,9 % bakterií a cyst
KERBEROS - 2.2.

Je sušené maso opravdu drahé?

 30. 10. 2014      kategorie: Survival      0 komentářů

V poslední době se objevuje zajímavý paradox. S příchodem pořadů typu jídlo s.r.o. , série pořadů pana Pohlreicha a dalších si lidé začínají uvědomovat, že nekvalitních potravin jsou plné regály. Zejména těch, které jsou dovezené ze sousedních zemí na severu (nápověda: Německo to není). Stále větší množství lidí vyhledává opravdu kvalitní potraviny, nicméně očekávají stejné ceny, jak u těch nekvalitních.

maso_tabulka_00
Foto: Sušené hovězí maso

Kvalitní potraviny nejsou zadarmo, pojďme si vzít do ruky kalkulačku a počítat to. Cílem je vyrobit půlkulové balení kvalitního sušeného masa.

Čím je kvalita dána? Zejména kvalitou požitého masa a stupněm vysušení. U hovězího je z hlediska kvality jasná roštěná z býka. Co se týče vysušení, tak nechceme prach, ale taky nechceme oschlé ořezy. Dobře vysušené maso v sobě koncentruje potřebné živiny a získává potřebné vlastnosti bez jakýchkoliv chemických konzervantů. Koeficient vysoušení je u dobře připraveného masa rovná třetina.

1 kg chlazené hovězí roštěné z býka stojí 300 Kč ale někdy i 400 Kč (počítejme tedy 350 Kč) včetně DPH.

maso_tabulka_01
Foto: Techologie sušení masa Fine Gusto je chráněná receptura, kterou znají
pouze tři lidé

Z 1 kg počítejme 100-150 gramů ořezů masa, které na sušení nemůžeme použít (jde hlavně o tuk), takže k ceně musíme připočítat 10%. Cena za kilogram masa použitelného k sušené je 385 Kč.

Pokud chceme 0,5 kg sušeného masa, tak tedy potřebujeme 1,5 kg použitelného masa syrového v celkové ceně 577,5 Kč. K této ceně musíme ještě připočítat teplo, které potřebujeme na sušení. V domácích podmínkách cca 50 Kč a čas, který člověk věnuje přípravě masa – počítejme 2 hodiny. Pokud si započítám nižší hladinu 50 Kč/hod, tak je to dalších 100 Kč. Jako poslední připočtu koření, sůl, případně obal za celkem 10 Kč Celkem tedy 737,5 Kč.

Ano, pokud použiji méně kvalitní maso, nebo maso „od známého" dostanu se levněji. Nicméně je jisté, že jsem splnil všechny veterinární požadavky? Dokážu si maso zabalit tak, aby vydrželo i několik měsíců bez jakékoliv změny? Neriskuji nákazu cizopasníkem ze syrového masa, nebo na druhou stranu vysokou teplotou degradaci bílkoviny v mase obsažené?

maso_tabulka_02
Foto: Techologie sušení masa Fine Gusto je chráněná receptura, kterou znají
pouze tři lidé

gusto_tabulka
Foto: Přehlednostní tabulka

Je to alchymie, která se nemusí vyplatit. Sušené maso od české firmy Fine Gusto vyjde v 500 g balení na příjemných 800 Kč včetně DPH, když navíc objednávku spojíte a objednáte masa více, tak finální cena je 720 Kč včetně DPH. Navíc s blížícími se vánocemi není o čem přemýšlet.

 autor: Redakce

Komentáře

Článek nemá žádný komentář. Buďte první!

Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.

AFG
POP-UP