EXCALIBUR
CZUB - KONFIG
CZUB - ESHOP

Bushcraft - Rostliny

 14. 09. 2014      kategorie: Survival      0 bez komentáře
Přidat na Seznam.cz

Rozeznávání jedlých a jedovatých rostlin je jednou z hlavních schopností pro přežití. Každý kdo si myslí, že v krizové situaci bude lovit primitivními zbraněmi a pomocí pastí je na omylu. Opravdovou stravou v krizové situaci pro Vás budou právě rostliny a drobní živočichové.

bear_rostliny_01
Foto: V krizové situaci pro vás budou opravdovou stravou právě rostliny

Na stavbu pastí a zbraní potřebujete spoustu zkušeností a praxe, které si z prstu jen tak nevycucáte. Krom toho je to velice náročné a velice tím plýtváte drahocennou energii. Při jakémkoliv přesunu budete mít většinou spoustu rostlin kolem sebe a právě jejich znalost Vám může zachránit život.


Video: Pravý survival pokrm / YouTube

Jednou jsem viděl film „Útěk do divočiny" a tam na konci kluk snědl rostlinu, kterou zaměnil s divokou bramborou tuším. To je právě ta zásadní chyba, která vás dělí od smrti. Pokud něco opravdu neznám, tak to nejím. Flóra je velmi rozmanitá a určitě nebudete znát všechny rostliny, co se u nás vyskytují. Můžete se ale setkat s hojně rostoucími druhy, které bezpečně poznáte a kterých je všude dostatek. Patří mezi ně lípa, jetel, pampeliška, lopuch, řebříček, jitrocel a další. Naproti tomu se u nás i hojně vyskytuje například Rulík zlomocný, který je smrtelně jedovatý. Tři kuličky zabijí dítě a 10 i člověka.


Video: Smrtelně jedovatá rostlina - Rulík zlomocný / YouTube

Řada rostlin disponuje i jedlými plody. Šípek, jablka, třešně, maliny, ostružiny, jahody a hloh mezi ně rozhodně patří. Existují i netradiční plody, jako jsou jeřabiny, ze kterých jde dělat kompot, žaludy poslouží jako náhražka kávy či mouky. Další netradiční věcí jsou bukvice. Ty jsou jedlé i za syrova, obsahují však mírný jed, který se pražením ničí. Takže pražené bukvice jsou ideální podzimní strava pro přežití a to i z důvodu obsahu olejů – energie. Dobrým zdrojem jídla je i stromové lýko. Za syrova je těžko poživatelné, ale při delším vařením chutná jako špagety. Stromy s nejlepším lýkem jsou například lípa, bříza, topol, vrba.

Sušené maso a sušené ovocné placky...

Jistě že Vám rostliny nedodají vše, co potřebujete. Pokud budete pořád na lístkách, tělo nezíská žádnou energii potřebnou k přežití. Jde ale o to, že se trochu zaplní žaludek a to vede k psychické pohodě. Pokud jste v pohodě, můžete přemýšlet dál nad jiným jídlem, které je výživnější.

bear_rostliny_00
Foto: Pokud jste v pohodě, můžete přemýšlet dál nad jiným jídlem, které je výživnější 

Doporučoval bych si s sebou do přírody brát nějakou chytrou knížku a pokoušet se o identifikaci rostlin. To je důležité v jakékoliv roční době. Například ptačinec žabinec roste i v zimě a chuťově je velice dobrý. Pokud se vyskytnete v krizové situaci a neumíte přesně identifikovat rostlinu, může Vám pomoci malá nápověda.

1) prozkoumat a snažit se identifikovat

2) rozdrtit list a přivonět si (pokud nevoní po mandlích, je to dobré znamení)

3) malé rozdrcené množství přiložit na jemnou kůži (předloktí) a pokud se po chvilce neukáže podráždění, vyrážka atd., pokračujte dále

4) Dále se pokračuje položením kousku na rty, pak pod jazyk, a pokud se stále neobjeví nežádoucí účinky, zkusíme kousek listu rozžvýkat a polknout. Poté vydržíme několik hodin, a jestliže nepřijdou křeče v břiše, zvracení atd., můžeme pomalu zkoušet jíst rostlinu. Pokud se objeví nežádoucí účinky, zapijeme hodně vody a vyvoláme zvracení.

V každém případě jezte rostliny pomálu a nechte svůj žaludek zvyknout si na jinou stravu, než jste zvyklý. Pokud to žaludek nezná, prostě to vrátí... To je samozřejmě nežádoucí, protože zvracením a průjmem ztrácíte tolik potřebnou vodu a tělo se více dehydruje.


Video: Jak na průjem / YouTube

 Autor: Bear Petr

Komentáře