EXCALIBUR
CZUB - KONFIG
CZUB - ESHOP

Bushcraft: Lov 4/5 – Zpracování úlovku

 10. 11. 2014      kategorie: Survival      0 bez komentáře
Přidat na Seznam.cz

Když už budete mít ulovenou zvěř, pořád ještě nemáte vyhráno. Je důležité ji umět i vyvrhnout a naporcovat. Pokud toto nebudete správně ovládat, asi si s tím nějak poradíte, ale strávíte nad tím spoustu drahocenného času. I dnes je spoustu lidí na venkově, kteří chovají drůbež a králíky. Myslím, že Vám rádi ukážou jak se zvěř vyvrhuje a i Vám mohu něco prodat a můžete si to zkusit sami.

ptak
Foto: Když už budete mít ulovenou zvěř, pořád ještě nemáte vyhráno. Je důležité ji umět i vyvrhnout a naporcovat

Myslím, že spousta dnešních lidí by ale zvěř zabít nedokázala. Nejde o to, že by to fyzicky nezvládla. Problém představuje psychika. Dnešní člověk je tak zdegenerovaný nakupováním v hypermarketech, že bysme se myslím divili, kolik lidí by se stalo vegetariány, kdyby si potravu mělo zabít a vyvrhnout sami.


Video: Jak zabít a vyvrhnout králíka / YouTube

Zabití živého tvora rozhodně není nic pěkného. Smrt ale patří k životu a je to jeho nedílná součást. Uvědomte si, že ty mražený kuřata taky někdo musel zabít. Myslím, že je lepší zvíře zabít rychle a bezbolestně potom, co si užilo trochu život, než když se narodí v zajetí a po 3 týdnech jde na porážku... Jsme predátoři a myslím, že bychom neměli opouštět od přímého zabíjení potravy. Dále si myslím, že by si každý měl zkusit zabít a vyvrhnout zvíře. Pokud toto nedokáže, neměl by si ho kupovat ani v obchodech už zabité.

Kořist se musí vždy vyvrhnout bezprostředně po jejím zabití. V případě chycení do pasti ho mohou sežrat jiní predátoři a v případě ulovení zbraní hrozí rozšíření infekce z protržených vnitřností. V zimě je výhoda, že se maso tolik nekazí a při teplotách pod bodem mrazu se nemusíte zajímat o nějakou konzervaci masa. Naopak v létě je velmi důležité maso nějakým způsobem upravit aby déle vydrželo. To se dá buď sušením, nebo uzením.


Video: Uzení / YouTube

Další věcí na kterou by jste neměli zapomínat je správná úschova masa a potravin. Můžete se vyskytovat v oblasti medvědů a ty byste určitě přilákat do svého tábora nechtěli. Proto je ideální zásoby vždy vytahovat na strom, u kterého budete mít i jakousi jídelnu. Toto místo musí být od Vašeho tábora dostatečně vzdálené.
Po ulovení zvěře existuje postup, kterého byste se měli držet. Kořist se věsí vždy hlavou dolu. Tím se lépe odkrví, stahuje a vyvrhuje.

1) Vykrvácení – bez ní vydrží maso déle a dále ji pak můžete upravit a jíst (v krajním případě i vypít hned po vykrvácení)
2) Stahování – kůže se používá na přístřeší, oděv, řemínky a u ptáků se z peří dělají letky k šípům
3) Vyvrhování – lovem mohou být porušené vnitřnosti a může dojít k infekci
4) Porcování – umožňuje získat jednotlivé kusy maso pro další úpravu

Teď se dostáváme k „odpadu" jako jsou vnitřnosti, šlachy a kosti. I toto všechno jde na něco využít. Já osobně nemám moc rád vnitřnosti k jídlu, ale v krizové nouzi Vám skvěle doplní minerály. Nejlepší je srdce, ledviny, játra. Dříve (ale i dnes) bylo běžné, že lovci snědli syrové srdce úlovku. Věřili, že tím tak dostanou jeho sílu. Oči obsahují vodu, mozek se používá na opracování kůže. Ze šlach se dají udělat nitě na svázání oblečení, vyrábí se z nich tětivy k luku a upevňují se s ní hroty a letky k šípům. Kosti mohou posloužit jako nádoby na vodu, misky, hroty ke zbraním a další nástroje. Dokonce se dá i močový měchýř použít jako nádoba na vodu.

Musíte jen přemýšlet a improvizovat. Každá věc je užitečná a jde na něco využít. Pak má smysl zvíře zabít, protože z něj nic nepřijde nazmar. To Vám pak umožní pochopit právo silnějšího a zákony přírody.

 Autor: Bear Petr

Komentáře