EXCALIBUR
CZUB
CZUB

Bez jídla není vítězství: Jak se vařilo v polní kuchyni během 2. světové války

 28. 11. 2019      kategorie: Vojenská historie      2 komentáře

Americké velení si bylo dobře vědomo toho, jak je pro vojáky kvalitní a pravidelné stravování důležité. Kvalitní teplá strava nejenže vojáka udržuje v dobré fyzické kondici, ale má vliv i na celkovou bojovou morálku mužstva.

Velmi zajímavý pohled do historie nabízí níže uvedené video popisující polní kuchyni, kterou americké jednotky používaly v období 2. světové války. Celý kuchyňský komplex, jak je popsáno na videu níže, byl původně určený pro nasazení v rámci roty a kuchaři s touto technikou měli na starost zhruba 150 až 180 mužů, které měli jídlem z této kuchyně zasytit.

polkuch_03
Foto: Teplá strava je pro vojáka velmi důležitá | US Army

Psali jsme: Stará studna po letech vydala druhoválečné artefakty

Obvykle se však polní kuchyně za 2. světové války sdružovaly až na úrovni praporu, neboť jednotky roty byly příliš blízko bojové linii a umístění společně s velitelstvím praporu dávalo i větší smysl z hlediska logistiky. 

Video: Jak se vařilo v polní kuchyni během 2. světové války / YouTube

Základem polní kuchyně byla trojice benzínem poháněných speciálních ohřívačů, které fungovaly jako trouby a sporáky zároveň. V nich bylo možné připravit takřka nepřeberné množství pokrmů různými druhy úprav, od pečení, grilování, dušení apod. Zajímavostí je, že veškeré jídlo a ingredience, které byly pro tyto kuchyně určeny, putovaly do Evropy ze Spojených států, a to buď v konzervované nebo dehydratované podobě. 

Psali jsme: Židé sloužící u jednotek SS

polkuch_02
Foto: Americký druhoválečný polní kuchyňský komplex

Dle původního plánu měli kuchaři vařit dvě jídla denně a to snídani, která se měla podávat před rozedněním, a večeři, na kterou přišel čas po setmění. Obědy se v polní kuchyni zásadně nevařily, na to měli vojáci své osobní potravinové dávky. 

polkuch_01
Foto: Dle původního plánu měli kuchaři vařit dvě jídla denně a to snídani, která se měla podávat před rozedněním, a večeři, na kterou přišel čas po setmění. | printscreen z YouTube

Další aspekty a benefity druhoválečné polní kuchyně jsou rozebírány ve videu. Kromě dodávání potřebných živin polní kuchyně sloužila také jako vzpruha pro morálku obsluhovaných vojáků. Na videu je popsána také další technika a výbava, která byla pro fungování polní kuchyně potřebná. Celkově jde o velmi zajímavý pohled na to, jak to v minulosti na bojištích fungovalo.

 Autor: Dominik Z.

CENOVÉ BOMBY (3143)

Komentáře

Monarchista

04. 12. 2019

Přátelé, pán s tímto jménem je anonym, nebo pod maskou ukývá dětskou tvářičku. Mežná má i menší hlavičku. Já mu odpovím. Ano, ruští vojáci jedli s velkou chutí dodávky konzervovaného masa.
Birghoff Alex
Jinak si trochu nastudujte historii mirumiluvného Finska. Možná, by jste nevěřili.On již Žukov řekl asi toto. Po překročení státních hranic- oni nám to později budou mít za zlé.. Potom by tací lidé jako je Birghoff Alex se ani nemohli narodit! Třeba to i jeho mozek přijme, ale nejsem si jist.

Monarchista

29. 11. 2019

Každá armáda, tedy i ta ruská měli své polní kuchyně. Rusové miluji kaše / jáhlové, proso, zelenina) to je pravda a z USA dostávali kvalitní masové konzervy. U nás ještě slouží POKA-60, tedy pojízdné kuchyně. Každý stát dnes vaří z dodaných polotovarů. Jistě to není jako od maminky, ale hlad nikdo nemá. Mám vojenskou kuchařku od Rakouka po Československo, dosti zajímavé čtení.

Přidat komentář

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací